Ascuțirea corectă a lanţului motoferăstrăului dumneavoastră
Fiecare garnitură tăietoare necesită întreținere: ascuțiți regulat lanțul motoferăstrăului dumneavoastră STIHL pentru a asigura performanța maximă.
10.04.2024
Prezentare generală: ascuțirea lanţului motoferăstrăului
Un motoferăstrău cu lanţul tocit creează mai mult efort și este mai puțin sigur
Ascuțirea lanţului motoferăstrăului poate fi pregătită cu ușurință și se poate realiza cu uneltele corespunzătoare
- Folosiți o pilă rotundă adecvată pentru a ascuți dinții lanţului motoferăstrăului
- Citiți manualul de utilizare al motoferăstrăului chiar și atunci când efectuați lucrări de întreținere, cum ar fi ascuțirea lanţului
Unghiul la care ar trebui ascuțiți un lanţ de motoferăstrău este de aproximativ 30 de grade. Ajutoarele de pilire, cum ar fi un grilaj de ascuțire, vă indică unghiul de ascuțire corect prin marcaje. Astfel, vă puteți ascuți singur cu precizie lanţul motoferăstrăului.
Frecvența de ascuțire a lanţului unui motoferăstrău depinde de diverși factori. În principiu, ar trebui să vă ascuțiți lanţul motoferăstrăului ori de câte ori acesta nu mai intră singur în lemn, se produce doar rumeguș fin în loc de așchii mari la tăierea în lungime, tăietura devine strâmbă sau poziționarea precisă devine dificilă. Fumul poate fi, de asemenea, un semn al unui lanț de motoferăstrău tocit.
Pila rotundă este cea mai adecvată pentru ascuțirea motoferăstrăului. Diametrul corect al pilei poate fi determinat în funcție de pasul lanțului. Lanțurile de motoferăstrău STIHL sunt prevăzute cu un marcaj pe limitatorul de adâncime care vă indică diametrul recomandat pentru pila rotundă.
Ascuțirea unui lanț de ferăstrău costă foarte puțin. Magazinul specializat STIHL va efectua în scurt timp toate lucrările necesare folosind unelte profesionale, astfel încât lanțul dumneavoastră de motoferăstrău să fie din nou ascuțit rapid în mod optim.
Rapiditatea cu care lanţul unui motoferăstrău se tocește depinde de durata și intensitatea solicitării acestuia. Pentru a obține în permanență cele mai bune rezultate de tăiere, nu lucrați cu motoferăstrăul până când lanţul acestuia este complet tocit. În schimb, ascuțiți lanțul ferăstrăului periodic cu câteva mișcări de pilire pentru a putea lucra în condiții optime de fiecare dată.
Puteți solicita ascuțirea lanţurilor motoferăstraielor la magazinul dumneavoastră specializat STIHL. Acolo vă puteți asigura că lanţul motoferăstrăului dumneavoastră este ascuțit în mod optim cu unelte profesionale și că este din nou gata de utilizare rapid.
Cum pot recunoaște un lanț de motoferăstrău tocit?
Chiar și cel mai bun lanț de motoferăstrău se tocește de-a lungul timpului. Ca urmare, munca devine mai solicitantă, iar motoferăstrăul este supus unei uzuri tot mai mari. În plus, crește gradul de solicitare fizică, iar rezultatul de tăiere devine din ce în ce mai puțin satisfăcător.
Dacă observați următoarele semne atunci când lucrați cu motoferăstrăul dumneavoastră, trebuie să ascuțiți sau, eventual, chiar să înlocuiți lanțul acestuia.
Cinci semne ale unui lanț de motoferăstrău tocit
1.
Lanțul de motoferăstrău nu mai intră singur în lemn. Trebuie să apăsați pe unitatea motor pentru a forța tăierea.
2.
În timpul tăierii sau al tăierii în lungime, adică la tăierea verticală prin lemn, lanțul de motoferăstrău produce un rumeguș fin în loc de așchii mari.
3.
În ciuda lubrifierii perfecte a lanțului și a tensionării corecte a lanțului, apare fum la tăiere.
4.
Motoferăstrăul se deplasează într-o singură direcție, iar tăietura devine strâmbă. Acest lucru indică în special faptul că dinții sunt tociți pe o singură parte sau sunt neuniform de lungi.
5.
Motoferăstrăul huruie și sare în timpul tăierii. Poziționarea precisă este dificilă.
Care este distanța limitatorului de adâncime?
Distanța limitatorului de adâncime este distanța dintre marginea frontală a vârfului dintelui și marginea superioară a limitatorului de adâncime. Cu cât această distanță este mai mare, cu atât este rindeluit mai mult lemn per dinte.
Distanța limitatorului de adâncime scade atunci când dinții motoferăstrăului sunt ascuțiți. Acest lucru se datorează faptului că dintele de ferăstrău devine mai scurt în timp ce este ascuțit și, de asemenea, mai plat datorită formei sale (mai îngust și mai plat în partea din spate).
Prin urmare, pentru a obține un rezultat de tăiere bun, distanța limitatorului de adâncime trebuie, de asemenea, verificată de fiecare dată când ascuțiți lanțul motoferăstrăului și ajustată dacă este necesar.
Ascuțirea ulterioară a lanțurilor de motoferăstrău de unul singur cu o pilă rotundă
Puteți reascuți personal dinții tăietori ai lanțului de motoferăstrău cu o pilă rotundă. Cu toate acestea, unealta utilizată trebuie să fie potrivită pentru lanțul în cauză. Dacă utilizați o pilă greșită, puteți chiar reduce puterea de tăiere a lanțului. Vă vom explica cum să găsiți pila rotundă potrivită.
Alegerea pilei rotunde potrivite depinde de pasul lanțului de ferăstrău. Un anumit diametru al pilei rotunde este atribuit fiecărui pas al lanțului.
Alegerea pilei rotunde potrivite pentru ascuțirea lanţului motoferăstrăului
Pasul lanțului atribuie un lanț la anumite clase de putere ale motoferăstrăului. Puteți afla cu ușurință pasul lanțului pentru toate lanțurile de motoferăstrău STIHL, deoarece există o cifră de identificare pe limitatorul de adâncime. Apoi puteți citi cu ușurință diametrul necesar al pilei în tabelul de conversie STIHL.
Dacă cifra de pe limitatorul de adâncime nu mai este lizibilă, pasul lanțului poate fi determinat cu ajutorul unui calibru-etalon pentru lanțuri. Alternativ, puteți calcula pasul lanțului. De exemplu, măsurați distanța de la centrul unui bolț de nituit până la centrul bolțului de nituit următor cu ajutorul unui șubler și împărțiți rezultatul la doi pentru a obține pasul lanțului în milimetri. Cu toate acestea, deoarece pasul lanțului este indicată întotdeauna în țoli, trebuie totuși să convertiți rezultatul în consecință: Un milimetru este egal cu 0,039 țoli, ceea ce înseamnă că trebuie să înmulțiți rezultatul măsurat în milimetri cu 0,039 pentru a obține valoarea corespunzătoare în țoli. Pentru valoarea calculată în acest mod, căutați pur și simplu diametrul corespunzător al pilei în tabelul de conversie STIHL:
Marcaj pe limitatorul de adâncime | Marcaj alternativ pe limitatorul de adâncime | Pas lanț | Diametru pilă rotundă |
---|---|---|---|
1 | 1/4 | 1/4" | 4,0 milimetri |
2 | 325 | .325" | 4,8 milimetri |
3 | 3/8 | 3/8" | 5,2 milimetri |
4 | 404 | .404" | 5,5 milimetri |
6 | P, PM | 3/8" Picco | 4,0 milimetri |
7 | 1/4" Picco | 3,2 milimetri |
Bine de știut
Vă rugăm să aveți în vedere că pilele pentru lanțurile de motoferăstrău au o tăietură diferită, adică o structură diferită a suprafeței, față de pilele de atelier, de exemplu. Prin urmare, acestea din urmă sunt, în general, nepotrivite pentru ascuțirea unui lanț de motoferăstrău.
Ascuțirea lanţului motoferăstrăului: instrucțiuni
După ce ați ales pila rotundă potrivită, asigurați-vă că locul dumneavoastră de muncă este sigur. Pe lângă unealta potrivită, aveți nevoie de spațiu suficient și ar trebui să purtați mănuși din material rezistent pentru siguranța dumneavoastră.
Curățați lanțul de motoferăstrău și verificați-l în privința deteriorărilor. Apoi tensionați puțin lanțul pentru ca dinții să poată fi ascuțiți mai bine. Folosiți o cariocă pentru a stabili un dinte de referință care va servi drept măsură pentru toți ceilalți dinți.
Asigurați-vă că marcajul de uzură nu a fost încă atins. În caz contrar, vă recomandăm să înlocuiți complet lanțul motoferăstrăului.
Pila se ghidează prin ținerea cu o mână a mânerului și cu cealaltă trecând pila cu o mișcare de înaintare peste dintele tăietor. Începeți cu dintele de referință și așezați pila pe dinte în așa fel încât să poată fi trecută de-a lungul dintelui apăsând dinspre interior spre exterior.
Piliți întotdeauna la un unghi de 90 de grade față de șina de ghidaj. Pila pătrunde numai la mișcarea de avans – la retragere, pila se ridică. La intervale regulate rotiți puțin pila, pentru a evita uzura unilaterală a pilei.
În mod standard, lanțurile de motoferăstrău STIHL sunt ascuțite la un unghi de ascuțire de 30 de grade – dacă utilizați un ajutor de pilire (de exemplu, o grilă de ascuțire), vă puteți orienta cu ușurință după marcajele existente pentru a respecta unghiul corect.
Ghidați pila astfel încât un sfert din diametrul pilei să treacă peste vârful dintelui. Piliți dintele de referință până când există din nou un tăiș perfect. Vă recomandăm să efectuați pilirea mai des ca măsură de întreținere. Astfel evitați pilirea costisitoare cu o îndepărtare mai mare a materialului.
Dacă observați reflexii de lumină la nivelul muchiei tăietoare, dintele tăietor nu este încă ascuțit.
Numai atunci când nu mai apar reflexii de lumină puteți presupune că dintele tăietor este bine ascuțit.
Apoi, piliți toți dinții tăietori de pe această parte la aceeași lungime. După aceea, întoarceți motoferăstrăul la 180 de grade și piliți toți dinții tăietori de pe cealaltă parte. Asigurați-vă că aduceți toți dinții tăietori la lungimea dintelui de referință.
În timp ce dintele lanţului de motoferăstrău este ascuțit, distanța limitatorului de adâncime se reduce automat. După ce ați ascuțit toți dinții tăietori, trebuie acum să verificați distanța limitatorului de adâncime și să o ajustați dacă este necesar. Pentru a verifica distanța limitatorului de adâncime, utilizați lera pentru pilă care se potrivește cu pasul lanțului.
Pentru a face acest lucru, așezați pur și simplu lera pilei pe lanțul ferăstrăului. Dacă limitatorul de adâncime depășește șablonul, acesta trebuie prelucrat ulterior.
Folosiți o pilă plată pentru a pili limitatorul de adâncime în poziție orizontală, astfel încât să fie la același nivel cu lera pilei. În cazul lanțurilor de motoferăstrău cu verigă conducătoare cu cocoaşă, cocoaşa este prelucrată în același timp cu limitatorul de adâncime. Odată ce limitatorul de adâncime are înălțimea corectă, capul limitatorului de adâncime se pilește oblic în paralel cu marcajul de service de pe lanț – nu poziționați porțiunea cea mai înaltă a limitatorului de adâncime prea mult înapoi. Aveți grijă să nu atingeți dintele tăietor proaspăt ascuțit cu pila plată. Limitatoarele de adâncime prea scunde sporesc tendința de recul a motoferăstrăului.
Teoretic, este posibilă și ajustarea limitatorului de adâncime fără lera pilei. În acest sens, lucrați tot timpul cu marcajul de service. Cu toate acestea, această ascuțire cu mâna liberă este mai predispusă la erori, motiv pentru care vă recomandăm să folosiți o leră pentru pilă. Atenție: utilizați întotdeauna o pilă plată pentru a reseta limitatorul de adâncime, deoarece pilele rotunde nu sunt adecvate în acest scop!
Sfat util privind produsul: cu suportul de pilă 2 în 1 puteți ascuți dinții lanțului dumneavoastră de ferăstrău și, în același timp, puteți reseta limitatorul de adâncime la înălțimea corectă.
Lemn moale sau lemn tare? Ajustarea optimă a limitatorului de adâncime
Limitatorul de adâncime este o parte a dintelui tăietor al lanțului de ferăstrău. Acesta determină cât de adânc pătrunde dintele tăietor în lemn în timpul tăierii cu motoferăstrăul și cât lemn rindeluiește. De aceea, pentru o putere optimă de tăiere, distanța limitatorului de adâncime trebuie să fie reglată corect în funcție de tipul de lemn. Vă explicăm ce trebuie să aveți în vedere în acest sens.
Limitatorul de adâncime și tipul de lemn trebuie să fie potrivite
Fiecare tip de lemn se comportă diferit în timpul tăierii. Prin reglarea corectă a limitatorului de adâncime, puteți face munca mai ușoară pentru dumneavoastră și pentru motoferăstrău. În practică, vă recomandăm să luați în considerare tipurile de lemn tăiate în mod preponderent la cumpărarea lanțului.
Rezistența la tăiere este mai mare în cazul lemnului tare decât în cazul lemnului moale. Prin urmare, distanța limitatorului de adâncime nu trebuie să fie prea mare pentru tăierea lemnului tare. La tăierea lemnului moale în afara perioadei de îngheț, distanța poate fi menținută cu până la 0,2 mm mai mare. În acest scop, poate fi utilizată lera pilei pentru următorul pas mai mare al lanțului. De asemenea, STIHL oferă o leră pentru pilă specială pe care o puteți folosi pentru a determina direct distanța optimă a limitatorului de adâncime pentru lemnul tare și moale.
Pasul lanțului oferă o orientare atunci când se alege distanța limitatorului de adâncime. Puteți vedea cât de mare ar trebui să fie distanța limitatorului de adâncime pentru lemnul tare în tabelul de mai sus.
Mai multe sfaturi și trucuri utile pentru ascuțirea lanţului motoferăstrăului
- Marcați la început un dinte tăietor cu o cariocă. Marcajul vă ajută să verificați îndepărtarea uniformă a materialului. Verificați îndepărtarea materialului după două sau trei mișcări de pilire. Dacă observați că materialul îndepărtat este identic, atunci înseamnă că procedați corect. Dacă vopseaua este îndepărtată doar în anumite porțiuni, atunci verificați dacă utilizați pila corectă și aveți grijă ca pila să nu fie ghidată prea sus sau prea jos.
- Nu lucrați cu lanțul de motoferăstrău până când acesta este complet tocit. Din când în când, câteva mișcări de pilire sunt suficiente pentru ca lanțul utilajului să fie din nou ascuțit.
- Numărați mișcările de pilă și faceți același număr de mișcări pe fiecare dinte tăietor, pentru a obține aceeași lungime a dinților.
- Dacă observați că dinții tăietori dintr-un șir de dinți devin mai scurți decât ceilalți, atunci înseamnă că ați aplicat mai multă presiune pe una dintre părți. Uniformizați lungimea dinților aplicând una sau două mișcări de pilire pe dinții tăietori mai lungi.
Manuale de utilizare pentru motoferăstraiele STIHL
Aici puteți descărca cu ușurință manualul de utilizare pentru motoferăstrăul dumneavoastră STIHL.