Îngrijirea arboretului tânăr: Sarcini și perspective
Îngrijirea arboretului tânăr asigură viitorul pădurii. Citiți aici despre ce trebuie să faceți și care sunt utilajele adecvate.
04.07.2024
Prezentare generală: Îngrijirea arboretului tânăr
- Îngrijirea arboretului tânăr include măsurile luate în pădure până la începerea procedurii de rărire
- Utilajele adecvate sunt utilajele de tăiat arboret, utilajele pentru rărire și motoferăstraiele
- Emondorul de înălțime cu acumulator STIHL HTA 135 este ergonomic și poate fi utilizat confortabil pentru îngrijirea arboretului tânăr
- Obiectivul major al activității Centrului de formare forestieră din Arnsberg
- La fiecare 3-5 ani are loc o evaluare, iar copacii sunt marcați
Îngrijirea arboretului tânăr este foarte importantă deoarece aceasta poate îmbunătăți și facilita lucrările viitoare de rărire. Aceasta asigură calitatea și stabilitatea arboreturilor din pădure.
Îngrijirea arboretului tânăr trebuie efectuată atunci când copacii au ajuns la o înălțime de până la 12 metri.
Intervențiile trebuie repetate la fiecare 3-5 ani până când copacii au ajuns la un diametru de 20 cm. Intervențiile sunt efectuate în funcție de necesitatea acestora - lunile de toamnă și iarnă sunt cele mai potrivite pentru îngrijirea arboretului tânăr.
Prin rărirea arboretului tânăr se înțelege intervenția asupra arboreturilor tinere, spre deosebire de rărirea arboretului matur (= intervenția asupra arboreturilor mature).
Principiile îngrijirii arboretului tânăr
Îngrijirea arboretului tânăr include toate măsurile luate până la începutul procedurii de rărire, pentru a asigura calitatea, stabilitatea și structura plantațiilor și regenerarea naturii.
Un principiu central al îngrijirii arboretului tânăr și a tufărișului este: „Tufărișul trebuie să rămână tufăriș". În pădure, un tufăriș reprezintă un arboret cu o înălțime a copacilor de 2 metri și cu un diametru al copacilor mai mic de 7 cm.
Dar nu toate tufărișurile și alte arboreturi rămân neatinse: În ultimii ani, mulți copaci au fost smuși din rădăcini de furtuni, de exemplu, 15,7 milioane de metri cub plini de lemn din cauza uraganului Kyrill din anul 2007. De asemenea, canicula și seceta pun în pericol arboreturile. Aceste fenomene meteorologice extreme au dus la pierderi masive pentru silvicultură. Vestea bună: datorită împăduririi, arboreturile se refac după dezastrele din trecut.
Îngrijirea arboretului tânăr necesită un echipament adecvat.
Prin îngrijirea arboretului tânăr, compoziția speciilor de copaci din tufărișuri poate fi controlată și adaptată condițiilor climatice. Pădurea permanentă a viitorului va fi o pădure mixtă care ține cont de schimbările climatice.
De regulă nu se intervine în tufărișurile de conifere, de exemplu, la îngrijirea arboretului tânăr de molizi. Scopul este de a obține un arboret bogat în specii de copaci, structurat și stabil. În cazul unui arboret de foioase, se urmărește un tufăriș închis și mixt, cu opțiuni pentru faza următoare de rărire a selecției.
Lucrați în mod ergonomic și în siguranță în pădure
Utilajul potrivit pentru îngrijirea arboretului tânăr
Utilajul corect este important pentru a efectua îngrijirea arboretului tânăr în mod profesional. Sunt adecvate, de exemplu, utilajele de tăiat arboret puternice cu disc de fierăstrău circular, utilajele de rărire și motoferăstraie.
Avantajele și dezavantajele utilajelor de lucru individuale
În cele ce urmează vă prezentăm câteva dintre caracteristicile, precum și avantajele și dezavantajele principale ale utilajelor de lucru individuale:
Utilaj de tăiat arboret | Utilaj pentru rărire | Motoferăstrău | |
Diametru copac | 0-10 cm | 3-20 cm | 3->20 cm |
Domeniul de utilizare | Etapa timpurie a îngrijirii arboretului tânăr: reglementare, arboret tânăr Reglementarea vegetației mixte, reducerea numărului de tulpini | În arboreturi foarte dese pentru reglementarea arboretului tânăr, reglementarea vegetației mixte și a răririi | În arboreturi foarte dese pentru reglementarea arboretului tânăr, reglementarea vegetației mixte și a răririi |
Avantaje | Ergonomie, eficiență | Mobilitate, utilizare flexibilă în fiecare etapă, un nivel înalt de siguranță în muncă, învățare rapidă | Mobilitate, utilizare flexibilă în fiecare etapă, greutate |
Dezavantaje | Spațiu de manevră redus, greu de utilizat în etapele ulterioare ale întreținerii forestiere | Motoferăstrăul permite mai multă mobilitate, solicită mult articulațiile | Dezavantaje privind ergonomia, protecția muncii |
Avantajele acumulatorilor
La îngrijirea arboretului tânăr din pădure, utilajele STIHL pot oferi numeroase avantaje generale ale acumulatorului: Acestea generează foarte puțin zgomot pe traseele de drumeție și în zonele de excursii și sunt adecvate pentru lucrări fără emisii. Astfel, acestea au o amprentă redusă de CO2 și sunt benefice pentru sănătatea angajaților.
În plus, utilajele moderne cu acumulator sunt atât de puternice încât pot ține pasul fără efort cu utilajele pe benzină.
Analizarea arboretului
Spre deosebire de controlul copacilor, care se efectuează o dată la doi ani pe căile de circulație, analizarea arboretului este necesară mai rar la îngrijirea arboretului tânăr. La fiecare 3-5 ani este efectuată o evaluare, care este recomandată pentru lunile de toamnă și iarnă. În acest sens, se evaluează necesitatea intervenției la 100-150 de puncte pe hectar în zonele accesibile.
Pentru a reprezenta condițiile locale, la fiecare 8-10 metri este marcată o așa-numită „opțiune” cu o bandă verde. Opțiunea selectată ilustrează obiectivul îngrijirii sau caracteristicile viitorilor candidați pe o suprafață de evaluare de aproximativ un ar.
Când trebuie să acționați?
Numai dacă opțiunea aleasă este urgentă, este necesară o intervenție atentă în favoarea opțiunii.
Pe o arie de aproximativ un ar, este necesară îndepărtarea sau tăierea unei forme grosiere premature („Superprotz”), în cazul în care acesta va afecta în viitorul apropiat unele dintre opțiunile selectate de dumneavoastră sau dacă va fi necesar un efort major pentru a putea fi îndepărtat ulterior. Astfel, se păstrează și speciile de copaci auxiliari și de pionierat, ceea ce este important pentru protejarea naturii.
Un subiect conex în acest sens este vegetația însoțitoare. Aceasta oferă o protecție eficientă împotriva vântului, deshidratării și zăpezii. Cu toate acestea, vegetația însoțitoare formată din plante care cresc rapid trebuie îndepărtată, deoarece aceasta consumă adesea apa, lumina și substanțele nutritive ale copacilor tineri.
Socul face parte din vegetația însoțitoare critică
În acest caz, în rândul plantelor critice se numără:
- feriga de câmp ( Pteridium aquilinum )
- murul (Rubus sect. Rubus )
- balsamina (Impatiens glandulifera )
- socul (Sambucus)
Toate intervențiile asupra vegetației trebuie efectuate întotdeauna ținând cont de siguranța în muncă și de clasele adecvate de protecție împotriva tăierii pentru echipament.
Viitorul îngrijirii arboretului tânăr
Având în vedere provocările aduse de schimbările climatice, îngrijirea profesională arboretului tânăr va juca un rol important și în viitor. Crește riscul de căderi complete datorate copacilor muribunzi, dar îngrijirea consecventă și continuă a arboretului tânăr reduce riscul căderilor.
Copacii revitalizați timpuriu sunt mai rezistenți la condițiile meteorologice extreme. În plus, captarea de CO2 poate fi mărită prin cultivarea forestieră. Pachetul „Fit for 55” din cadrul Pactul Ecologic European prevede plantarea a 3 miliarde de copaci până în anul 2030.
Acest lucru duce la o nevoie imensă de îngrijire și de rărire a arboretului tânăr din timp, pentru a menține biodiversitatea pădurii. Pentru a face față acestor sarcini, vor fi necesare și utilajele cu acumulator STIHL moderne și puternice. Prin urmare, poate că este mai important ca niciodată să transmitem și să dezvoltăm în mod continuu cunoștințele tehnice .