Echipament de protecție fonică pentru lucrări profesionale și private
Cu ajutorul echipamentului de protecție fonică adecvat, vă puteți proteja urechile atunci când lucrurile devin zgomotoase în timpul lucrărilor profesionale și private. Vă explicăm ce trebuie să aveți în vedere la selectare și la utilizare.
14.05.2024
De ce este important echipamentul de protecție fonică în timpul lucrului
Fie că este vorba de o suflantă de frunze, de un motoferăstrău sau de o foarfecă de tuns garduri vii – lucrul cu utilaje cu motor poate fi zgomotos. Urechile noastre sunt sensibile și nu trebuie să fie expuse la zgomote puternice. Cu toate acestea, persoanele care lucrează în domeniul horticulturii sau al silviculturii nu pot evita întotdeauna zgomotul.
Pentru a vă proteja auzul împotriva expunerii excesive și prelungite la zgomot și pentru a evita deteriorarea ulterioară a auzului, ar trebui să purtați un echipament de protecție fonică în timpul lucrărilor zgomotoase – indiferent dacă sunt desfășurate în grădină sau pe șantier, în întreprinderi industriale sau artizanale.
Însă nu toate zgomotele sunt la fel. Pe lângă intensitatea sunetului, distanța față de sursa de zgomot este, de asemenea, importantă. Prin urmare, există o diferență: contează dacă motorul unei foarfece de tuns garduri vii se află chiar lângă ureche în timpul funcționării sau dacă se află la o distanță mai mare de un metru, ca în cazul unei mașini de tuns iarba. Prin urmare, pentru alegerea echipamentului de protecție fonică corespunzător este important să știți cât zgomot ajunge efectiv direct la ureche.
În manualele de utilizare ale utilajelor noastre de grădină și de lucru veți găsi două valori: nivelul de putere acustică reprezintă nivelul de zgomot direct la utilajul în sine, în timp ce nivelul de presiune acustică definește valoarea care ajunge efectiv la utilizator. Ambele valori sunt specificate în decibeli (dB).
Ce fel de echipamente de protecție fonică există?
Există două tipuri de bază: dopuri și căști de protecție fonică. Important: protecția este identică – nu există diferențe fundamentale în ceea ce privește izolarea fonică. Ambele tipuri de echipamente de protecție fonică sunt disponibile în diverse variante pentru diferite scopuri de utilizare. De asemenea, acestea pot fi combinate cu alte componente ale echipamentului de protecție personal (PSA), cum ar fi casca sau viziera.
Depinde doar de dumneavoastră forma pe care o alegeți în cele din urmă – dopuri sau căști. De regulă, trebuie să alegeți protecția fonică cu care vă simțiți cel mai confortabil.
Dopuri de protecție fonică
Dopurile de protecție fonică sunt adesea utilizate în ateliere și hale de producție, unde trebuie purtate pentru perioade lungi de timp. Avantajul dopurilor: multe persoane consideră că purtarea dopurilor într-un astfel de mediu este mai confortabilă, deoarece urechile nu transpiră, iar protecția fonică nu trebuie scoasă și pusă la loc de mai multe ori.
Dopurile de protecție fonică sunt realizate, de regulă, din spumă poliuretanică conică și pot fi introduse bine în canalul auditiv. Datorită poziției profunde, acestea ating valori bune de izolare. Deoarece nu sunt purtate pe cap, dopurile sunt mult mai confortabile decât căștile de protecție fonică pentru persoanele care poartă ochelari.
Există forme speciale de dopuri de protecție fonică cu bandă sau clemă de legătură sau cu otoplastice care sunt adaptate individual la canalul auditiv al purtătorului.
Căști de protecție fonică
Căștile de protecție fonică sunt accesorii care arată ca niște căști groase. De regulă, căștile sunt fixate pe o bandă la nivelul capului sau sunt montate pe cască. Principiul de izolare este același ca la dopurile de protecție fonică. În pauzele de lucru, acestea pot fi pur și simplu rabatate în sus sau scoase.
Căștile de protecție fonică sunt adecvate atât pentru lucrările realizate la interior, cât și pentru cele în aer liber. De asemenea, căștile pot fi purtate în orice condiții meteorologice. La temperaturi scăzute, această formă de protecție fonică oferă chiar avantajul de a menține urechile calde în timpul lucrului.
În general, se recomandă utilizarea căștilor de protecție fonică în cazul în care protecția este dată jos și pusă la loc frecvent sau dacă se lucrează în medii murdare. În cazul în care mâinile sunt murdare de rășină, de exemplu în timpul lucrărilor forestiere, căștile sunt mai igienice de utilizat decât dopurile.
Protecție fonică cu Bluetooth®
O dezvoltare ulterioară a căștilor clasice esteă protecția fonică cu radio sau Bluetooth®. Modele precum căștile de protecție fonică STIHL cu Bluetooth® (BT) - DYNAMIC Sound permit, pe de o parte, comunicarea cu colegii prin intermediul smartphone-ului sau al radioului conectat. Pe de altă parte, această protecție fonică are funcții de divertisment: muzica redată prin radio sau streaming poate crește motivația și poate contracara pierderea concentrației în timpul lucrărilor monotone.
Combinarea protecției fonice
În cazul expunerii la zgomote extreme, puteți purta simultan dopuri și căști de protecție fonică. În acest fel veți obține o izolație fonică mai bună. Aveți în vedere, totuși, că valorile individuale nu pot fi pur și simplu adunate. Prin urmare, utilizați doar combinații care au fost aprobate de institute de testare acreditate la nivel european.
Articole de protecție fonică selectate
Pentru ca auzul dumneavoastră să fie protejat în timpul lucrărilor profesionale sau private, STIHL oferă produse variate în domeniul protecției fonice din care să alegeți, de exemplu, dopuri sau căști de protecție fonică.
De la ce nivel de zgomot ar trebui să port o protecție fonică?
În activitățile profesionale, este specificat concret nivel de zgomot de la care angajații au nevoie de o protecție fonică. Indiferent dacă este vorba despre silvicultură, șantier sau sectorul municipal – valorile limită sunt stabilite în Regulamentul privind securitatea și sănătatea în muncă în caz de zgomot și vibrații (LärmVibrationsArbSchuV).
Conform acestuia, nivelurile de zgomot sub 80 dB nu prezintă probleme.
Valoarea inferioară de declanșare este de 80 dB. Trebuie să purtați protecție fonică dacă zgomotul depășește acest prag.
Valoarea superioară de declanșare este de 85 dB. În cazul în care zgomotul atinge această valoare, este obligatorie purtarea unei protecții fonice.
Când devine importantă protecția fonică în timpul lucrărilor private?
În timpul lucrărilor private, de exemplu, la îngrijirea grădinii sau la tăierea lemnelor de foc în pădure, lucrurile pot deveni zgomotoase. Unele motoferăstraie pe benzină, motocoase pe benzină sau foarfece de tuns garduri vii pe benzină pot produce zgomote de peste 100 dB, un nivel de zgomot care poate fi comparat cu cel al unui concert rock. Modelele electrice ating un nivel de 85 până la 100 dB. Acest nivel este aproximativ la fel de mare ca nivelul unui drum principal.
Bine de știut: cel mai redus nivel de zgomot este produs atunci când utilizați utilaje cu acumulator. O suflantă de frunze cu acumulator produce un nivel de zgomot aproximativ între 60 și 80 dB, trimmerele pentru gazon cu acumulator și foarfecele de tuns garduri vii cu acumulator produc valori similare.
Nu se poate răspunde cu generalități la întrebarea dacă trebuie să purtați o protecție fonică în timpul lucrărilor private desfășurate în grădină sau în pădure. Factorul decisiv este reprezentat de nivelul de zgomot individual al utilajului. Nivelul de presiune acustică pe care trebuie să îl consultați pentru a selecta protecția fonică poate fi găsit în manualele de utilizare ale tuturor utilajelor STIHL. Valorile sunt indicate pentru utilizarea tipică și corespund nivelului de zgomot real la nivelul urechii.
Sfat util STIHL: chiar dacă nu există reglementări pentru activitățile private, cum ar fi Regulamentul privind securitatea și sănătatea în muncă, acestea oferă o orientare excelentă. Acest lucru înseamnă că: purtarea unei protecții fonice este recomandată începând de la 80 dB pentru a vă proteja auzul cât mai bine posibil.
Instrucțiuni: cum să alegeți protecția fonică adecvată pentru lucrările dumneavoastră
Citiți manualul de utilizare al utilajului dumneavoastră STIHL: aici este specificat nivelul de zgomot la care funcționează utilajul dumneavoastră STIHL.
Aproximați cât timp veți utiliza utilajul.
Selectați protecția fonică adecvată din gama noastră. Apropo, puteți găsi valoarea SNR și în denumirea produsului pentru o primă restrângere. Exemplu: protecția fonică STIHL Concept 23 atenuează sunetul cu aproximativ 23 de decibeli în medie ponderată.
Pentru o determinare exactă, utilizați valoarea HML, în special valoarea M. Pentru protecția fonică STIHL Concept 23, acesta este de 20 dB, de exemplu. Acest lucru înseamnă că: protecția fonică atenuează frecvențele medii cu 20 de decibeli.
Alegerea între căști și dopuri de protecție fonică depinde în special de preferințele dumneavoastră, deoarece protecția este la fel de bună în ambele forme. Uneori, factorul decisiv este manevrarea: Dacă purtați protecția fonică pentru o perioadă mai lungă de timp, dopurile de protecție fonică sunt de obicei mai potrivite. Dacă trebuie să scoateți și să puneți la loc protecția fonică în mod frecvent, căștile de protecție fonică sunt mai potrivite.
Pentru unele lucrări, poate fi utilă o combinație între o protecție fonică și o mască de protecție. În acest caz, ambele forme de protecție fonică pot fi utilizate în aceeași măsură. În cazul căștilor, aveți posibilitatea de a utiliza o combinație în care căștile sunt atașate direct la cască.
Dacă nu sunteți încă sigur sau dacă aveți întrebări suplimentare, nu ezitați să solicitați consiliere din partea unui distribuitor STIHL.
Sfat util STIHL: tot ce trebuie să faceți pentru a găsi protecția fonică adecvată este: Toate modelele cu suplimentul „Concept” au o bandă, iar aceasta este pliabilă la variantele cu „F” suplimentar. Modelele cu „BT” au conectivitate Bluetooth®.
Cum să întrețin și să curăț protecția fonică?
Pentru a beneficia de protecție sigură pe o perioadă mai lungă de timp din partea protecției fonice, trebuie să țineți cont de manevrarea corectă a protecției fonice:
- Curățarea
Îndepărtați praful și lichidele acumulate în urma lucrării și asigurați-vă că protecția fonică se poate usca în mod corespunzător.
- Întreținerea
În cazul utilizării frecvente a căștilor de protecție fonică, seturile igienice – alcătuite din inele de etanșare și pernuțe din spumă – trebuie înlocuite în mod regulat. Semnele care indică faptul că este necesară înlocuirea sunt modificările formei, fisurile, rupturile sau banda deformată.
- Depozitarea
Depozitați protecția fonică într-un mediu curat, uscat, nu foarte călduros și ferit de razele directe ale soarelui.
Rezumat pentru alegerea protecției fonice corecte
- Multe utilaje de lucru și de grădină produc un nivel înalt de zgomot de care ar trebui să vă protejați auzul.
- Purtarea protecției fonice adecvate este recomandată atât în cazul lucrărilor profesionale, de exemplu pe șantier sau în pădure, cât și în cazul lucrărilor private.
- Dopurile și căștile de protecție fonică protejează bine și sigur în egală măsură. De regulă, forma pe care o alegeți depinde de preferințele dumneavoastră.
- Puteți determina ce valoare de izolare necesită protecția dumneavoastră fonică în funcție de valorile SNR sau HML. Puteți găsi aceste informații în manualul de utilizare al utilajului dumneavoastră.