Încorporarea vegetației pe clădiri: planificare, plantare și îngrijire corectă
Cum arată încorporarea vegetației pe clădiri în practică astăzi și ce tehnologie este ideală pentru profesioniștii din domeniul horticulturii și amenajării peisagistice? Aflați aceste lucruri aici!
23.12.2024
Prezentare generală: Încorporarea vegetației pe clădiri
- Încorporarea vegetației pe clădiri contribuie la biodiversitate și la răcire
- Contracararea insulelor de căldură urbane cu spații verzi urbane
- Planificarea strategică este importantă pentru atingerea obiectivelor
- Utilajele cu acumulator STIHL sunt ideale pentru îngrijirea plantelor de pe clădiri
- Anticiparea provocărilor și, în cel mai bun caz, luarea lor în considerare în faza de proiectare
Orașele sunt insule de căldură, deoarece vara căldura este stocată de construcțiile dense și de suprafețele etanșe. Acest efect poate fi contracarat, printre altele, prin plantarea strategică de spații verzi urbane.
Putem face orașele mai ecologice incluzând nu numai factorii de construcție, ci și spațiile verzi în planificarea urbană (dublă dezvoltare a interiorului orașului).
Încorporarea vegetației pe clădiri este o modalitate bună de a promova biodiversitatea și de a avea un impact pozitiv asupra climei în zonele urbane dens construite.
Îngrijirea vegetației de pe clădiri și din jurul acestora necesită, printre altele, să se realizeze în mod silențios și eficient, pentru a nu deranja persoanele din interiorul clădirii. Utilajele și uneltele ușoare sunt utile pentru mai multă flexibilitate în timpul lucrului. În practică, soluțiile cu acumulator și-au dovedit utilitatea în îngrijirea vegetației.
Produsele cu acumulator vă pot ajuta la încorporarea vegetației pe clădiri, deoarece sunt flexibile, fără emisii și silențioase. În special în zonele urbane aglomerate, aceste avantaje se observă rapid la locul de muncă, după cum arată videoclipul de mai jos.
Video: Încorporarea vegetației pe clădiri
Vizită la cel mai verde campus din Țările de Jos, la Universitatea de Științe Aplicate Aeres din Almere. Ne întâlnim cu arhitectul Marc de Jager, cel care a planificat încorporarea vegetației pe clădire, și cu Gert Jansen, care, împreună cu echipele sale, este responsabil pentru îngrijirea și întreținerea vegetației de pe clădire.
Insule de căldură urbane: spații verzi urbane împotriva căldurii
Cum pot orașele să combată schimbările climatice? Căldura din ce în ce mai mare din orașe necesită măsuri eficiente pentru a atenua insulele de căldură. Încorporarea vegetației pe clădiri și alte spații verzi urbane pot aduce o contribuție valoroasă în acest sens.
Un studiu empiric efectuat pe o perioadă de trei ani de către Universitatea Tehnică din München arată că aproximativ 40 % din suprafața urbană trebuie să fie acoperită cu spații verzi pentru a permite temperaturi mai scăzute.
Potrivit unui studiu al OMS, parcurile urbane au un efect mediu de răcire de 1 grad Celsius, care poate avea un efect pe o distanță de până la 1 kilometru. Cu toate acestea, nu este suficient să plantați doar copaci. Deși sunt indispensabili, aceștia pot împiedica amestecul de aer în canioanele stradale înguste. De aceea, spațiile verzi urbane trebuie planificate strategic.
Cum devin clădirile verzi
Încorporarea vegetației pe clădiri este o muncă personalizată. De aceea, în cadrul dezvoltării duble a interiorului orașelor sunt necesare concepte individuale de ecologizare.
Cel mai verde campus din Țările de Jos se află în Almere.
Clădirea Aeres din Țările de Jos a fost amenajată nu numai cu șase copaci și 2.000 de plante pe terasa acoperișului, ci și cu ecologizare în plan vertical. 12.000 de plante decorează pereții exteriori, promovează biodiversitatea și conferă caracter clădirii.
Sistem modular pe pereții exteriori
Pentru a putea ecologiza clădirea în câteva zile, se utilizează un sistem modular. Ghivecele pot fi fixate cu un simplu clic în substrucție. Acest lucru a permis ca plantele să fie cultivate în prealabil într-o pepinieră și apoi fixate pe pereții exteriori ai clădirii în primăvară.
Plantele cresc în plăci cu vată minerală.
Tipul de plantare este planificat până în cele mai mici detalii.
Varietatea de plante a fost amplasată strategic pe peretele exterior, astfel încât albinele să fie atrase în sus – a apărut așa-numita scară pentru albine.
Toate plantele cresc în plăci umplute cu vată minerală. Irigarea are loc printr-un furtun de irigare prin picurare – desigur, cu ajutorul unui sistem automat. Prin intermediul acestuia, apa de ploaie colectată din rezervoarele de apă ale clădirii este canalizată către plantele de pe clădire, în funcție de necesități.
Panourile solare oferă plantelor umbră.
Plantare strategică și pe acoperiș
Grădina de pe acoperiș nu adăpostește doar copaci și mii de plante, ci și o pergolă cu panouri solare.
Acestea transformă lumina soarelui în energie electrică, pe de o parte, dar oferă și umbră, pe de altă parte.
Acest lucru influențează, la rândul său, tipul de plante de pe clădire: plantele iubitoare de soarele nu ar prospera în umbra panourilor. În schimb, plantarea a fost adaptată la condițiile de umbră.
Flexibilitate datorită tehnologiei acumulatorilor
Îngrijirea regulată a vegetației de pe clădiri este esențială. Profesioniștii din Țările de Jos au ales utilajele cu acumulator din sistemul STIHL AP. La fel ca în domeniul horticulturii și amenajării peisagistice în aer liber, foarfecele de tuns garduri vii cu acumulator și motocoasele cu acumulator sunt utilizate, printre altele, pentru îngrijirea vegetației de pe clădiri.
Numeroasele avantaje ale acumulatorilor acestor utilaje moderne fac munca mai eficientă și mai plăcută. Astfel, zgomotul redus și funcționarea fără emisii contribuie nu numai la un mediu de lucru pozitiv, ci și la reducerea deranjamentelor pentru persoanele din jur.
Un alt avantaj al tehnologiei acumulatorilor constă în flexibilitatea sporită. Utilajele mai ușoare permit profesioniștilor să se deplaseze liber și să lucreze chiar și în locuri greu accesibile, fără a fi nevoie de o sursă de alimentare externă. Acest lucru sporește semnificativ eficiența și precizia în îngrijirea vegetației de pe clădiri.
Gert Jansen este entuziasmat de performanța flotei de utilaje cu acumulator STIHL:
„La început am avut îndoieli, dar utilajele cu acumulator s-au dovedit a fi suficient de puternice pentru a ne face treaba toată ziua.”
În general, utilajele cu acumulator oferă o soluție sustenabilă pentru îngrijirea vegetației de pe clădiri, care nu numai că facilitează munca profesioniștilor, ci contribuie și la reducerea zgomotului și a poluării mediului în zonele urbane.
Puternice și silențioase: utilajele cu acumulator STIHL
Ecologizarea urbană: provocări
Pentru o ecologizare urbană de succes este nevoie de o planificare sustenabilă a spațiilor verzi. Planificatorii se confruntă adesea cu provocări individuale în acest proces.
Este necesar un concept unitar, adaptat la construcțiile orașului respectiv, pentru ca ecologizarea urbană să poată avea un efect optim asupra climei și biodiversității din spațiul urban.
Încorporarea vegetației pe clădiri impune multe cerințe.
Atunci când se încorporează vegetație pe pereții exteriori ai clădirilor, toate cerințele tehnice trebuie verificate și îndeplinite în prealabil. Printre acestea se numără sarcina de tracțiune și ancorarea sistemului de plante.
De asemenea, ecologizarea acoperișurilor caselor poate prezenta provocări. În cele din urmă, acoperișul trebuie să poată suporta, pe de o parte, sarcina suplimentară cauzată de vegetația de pe clădire și, pe de altă parte, factori precum încărcarea din sucțiunea vântului, protecția împotriva căderii și coordonarea cu alte elemente, cum ar fi suprastructurile, gurile de ventilație sau instalațiile solare, joacă, de asemenea, un rol central.
În plus, lunile de iarnă pot fi o provocare pentru orice tip de vegetație de pe clădire, deoarece înghețul blochează conductele sistemului de irigare. În cazul clădirii Aeres, soluția este un sistem care usucă automat conductele înainte de îngheț.
Acestea, dar și alte provocări potențiale legate de încorporarea vegetației pe clădiri trebuie luate în considerare încă din faza de proiectare, astfel încât spațiile verzi urbane să aducă beneficii maxime pentru oameni, animale și climă.